سخن روز /
جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر با تولید بیش از 5102340 تن سیب زمینی در جمع 13 کشور نخست جهان قرار دارد.
دکتر شیرزاد، معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران اعلام کرد؛ تحول چشمگیر در تولید انواع بذر سالم و اصلاح شده سیب زمینی در کشور با تلاش برنامه‌ریزی شده توسط اتحادیه مرکزی شرکت‌های تعاونی تولید روستایی ایران
1398/05/09
دکتر حسین شیرزاد مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران در گفتگو با خبرنگار «پات» با اعلام این خبر خاطرنشان کرد: تا قبل از سال 1384 بذر مورد نیاز سیب زمینی کشور که سالانه حدود 2 هزار تن بذر کلاس سوپر الیت (SE) است، عمدتا از کشورهای اروپایی تأمین می‌شده و واردات چنین حجمی از غده بذری، سالانه سبب خروج حدود 4 میلیون دلار ارز از کشور بوده است. این وضعیت علاوه بر وابستگی در تولید محصول استراتژیک سیب زمینی و تهدید جدی امنیت غذایی جامعه، زمینه ورود انواع مختلفی از آفات و بیماریهای خطرناک قرنطینه ای نظیر بید سیب زمینی، نماتود طلایی و یا اسکب پودری به داخل کشور را فراهم آورده که خود دربردارنده هزینه‌های جبران‌ناپذیر ملی به منظور کنترل و مبارزه با چنین آفات و امراضی محسوب می‌شود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی ضمن اشاره به جهش دو دهه اخیر کشورهای در حال توسعه و پیشی گرفتن آنها در تولید سیب زمینی از سال 2005 میلادی به این طرف تصریح کرد: طی سال های 1990 مهمترین تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان سیب زمینی در جهان کشورهای اروپایی، آمریکای شمالی و شوروی سابق بودند ولی بر اساس گزارش‌های فائو، با رشد بی سابقه تولید و تقاضای این محصول در آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین طی سال‌های اخیر، تولید کمتر از 30 میلیون تن این کشورها در سال‌های دهه 1960 میلادی به رقمی بالغ بر 165 میلیون تن در سال 2007 تبدیل گردیده و در حال حاضر کشور چین با حدود 99 میلیون و هندوستان با تولید تقریبی 49 میلیون تن، ضمن تولید بالغ بر یک سوم از مجموع 388191000 تن سیب زمینی تولیدی در جهان، بزرگترین تولیدکننده این محصول در دنیا به حساب می‌آیند. مضافاً اینکه کشور ما نیز مطابق آمار رسمی فائو در سال 2019 با سطح زیر کشتی معادل 160902 هکتار و تولید میزان 5102360 تن، در جمع 13 کشور نخست جهان در تولید محصول سیب زمینی قرار گرفته است.
رئیس سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور در ارتباط با پروژه تولید بذر سیب زمینی مربوط به اتحادیه مرکزی شرکت‌های تعاونی تولید روستایی کشور در سال زراعی 97-98 یادآور شد: تولید بذر سالم سیب زمینی، فرآیندی بی وقفه و همه ساله بوده که در آن از روش‌های نوین بیوتکنولوژی استفاده می‌شود. مع الوصف پروژه اتحادیه مرکزی تعاونی‌های تولید روستایی، شامل تولید طبقه بذری (SE) سوپر الیت در ارقام؛ آگریا، جلی، سانته، بورن و بانبا به میزان 68 هزار کیلوگرم و تعداد 280000 مینی تیوبر (غده سیب زمینی تکثیر شده) به صورت مشارکت با شرکت تعاونی تولید هرمزآباد سمیرم (اصفهان) با سطح زیر کشت 34 هزار مترمربع و طبقه‌ بذری (E) الیت به میزان 41045 کیلوگرم بذر خالص از 165 هزار کیلوگرم تولید ناخالص، در مزارع مربوط به شرکت‌های تعاونی تولید گلپایگان و هرمزآباد اصفهان، در مجموع 71800 متر مربع زمین بوده است.
این مقام مسئول در این زمینه افزود: اتحادیه مرکزی شرکت‌های تعاونی تولید روستایی کشور برای سال زراعی جاری همچنین موفق به تولید 47800 کیلوگرم بذر سیب زمینی کلاس A از ارقام جلی، بانبا و سانته در 8/11 هکتار از اراضی متعلق به شرکت‌های تعاونی تولید روستایی اقلید فارس، گلپایگان و هرمزآباد اصفهان و 48700 کیلوگرم بذر کلاس B از انواع آگریا و جلی در سایت شرکت تعاونی تولید اقلید استان فارس با سطح زیر کشت 7/45 هکتار شده است. بدین ترتیب در سال زراعی 97-98 با همت اتحادیه مرکزی شرکت‌های تعاونی تولید روستایی و شبکه تعاونی‌های تحت پوشش آن، بخش قابل‌توجهی از بذر مورد نیاز سیب زمینی کشور در داخل تولید و تأمین گردیده که موجب صرفه‌جویی چشمگیر ارزی و خودکفایی نسبی در این زمینه شده است.
تعداد مشاهده خبر69 بار
تصاویر مرتبط
tempShowtool_dorsaetoolsenews_sample_template36_block1302
Powered by DorsaPortal